ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 9ου ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ.Π.Μ.Σ. ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ–ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ  ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  και το Τμήμα Νομικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ανακοινώνουν την έναρξη λειτουργίας του 9ου κύκλου του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Δίκαιο και Οικονομικά», το οποίο οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) στο «Δίκαιο και Οικονομικά (MSc Law and Economics)».

Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτές/-οί, μετά από επιλογή, πτυχιούχες/-οι Τμημάτων Πανεπιστημίων (Α.Ε.Ι. και πρώην Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Δεδομένου του αντικειμένου του προγράμματος, προτεραιότητα δίνεται σε κατόχους Πτυχίου Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ή Νομικής, ενώ επίσης πριμοδοτούνται οι κάτοχοι Πτυχίου Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Διεθνών Σχέσεων, Πολιτικών Επιστημών, Πολυτεχνικής ή Θετικών Επιστημών. Παρότι δεν πριμοδοτούνται, γίνονται δεκτές ισχυρές υποψηφιότητες πτυχιούχων άλλων Τμημάτων Πανεπιστημίων οι οποίες θα πρέπει απαραίτητα να υποστηρίζονται από ένα εκτενές υπόμνημα (δικαιολογητικό 8). Όλες οι υποψήφιες και όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα.

Στον 9οκύκλο του προγράμματος που θα αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2024, θα εισαχθούν μέχρι εκατό (100) μεταπτυχιακές φοιτήτριες /-οί φοιτητές (ο μέγιστος αριθμός ανά τμήμα είναι σαράντα πέντε (45) φοιτητές).

Οι υποψήφιες/-οι θα πρέπει να υποβάλουν το αργότερο μέχρι 16 Σεπτεμβρίου 2024 στη Γραμματεία του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ηλεκτρονικά τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση συμμετοχής στο ΔΠΜΣ. Στην αίτηση συμμετοχής θα χρειαστεί να δηλώσετε και τον τρόπο παρακολούθησης, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. (συμπληρώνετε τη φόρμα και πατάτε ΥΠΟΒΟΛΗ). ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ Δ.Π.Μ.Σ. ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ 2024-2025 – Φόρμες Google
  2. Αντίγραφο πτυχίου/διπλώματος (Αν ο τίτλος σπουδών έχει απονεμηθεί από ίδρυμα της αλλοδαπής, προκειμένου να αναγνωριστεί, θα πρέπει:
  3. Το ίδρυμα που απονέμει τους τίτλους, να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογοτων αλλοδαπών ιδρυμάτων, που τηρεί και επικαιροποιεί ο ΔΟΑΤΑΠ: «Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής» https://www.doatap.gr/anagnorish/ethniko-mitroo-anagnorismenon-idrymaton-anotatis-ekpaidefsis-tis-allodapis).
  4. Η αναγνώριση των τίτλων σπουδών γίνεται σύμφωνα με όσα προβλέπει η εκάστοτε νομοθεσία. 
  5. Πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία όλων των προπτυχιακών μαθημάτων, στο οποίο αναγράφεται και βαθμός του πτυχίου. Εναλλακτικά, μπορεί να κατατεθεί και παράρτημα διπλώματος.
  6. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η επαγγελματική εμπειρία, καθώς και η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.
  7. Νόμιμα Επικυρωμένο πιστοποιητικό γνώσης αγγλικής γλώσσας: Απαιτείται:
  8. ή αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2 (καλή γνώση) ή ανώτερο, σύμφωνα με το σύστημα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο γίνεται αποδεκτό από τον ΑΣΕΠ
  9. ή TOEFL με τουλάχιστον 87 μονάδες στο Internet-basedtest
  10. ή Απολυτήριο δευτεροβάθμιας ή Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από Αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο
  11. ή Πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας.

Σε περίπτωση γνώσης και δεύτερης ξένης γλώσσας υποβάλλεται επίσης το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Οι αλλοδαποί/-ές καταθέτουν πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας από Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας ενός ΑΕΙ ή ελληνικό Απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή πτυχίο ελληνόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος.

  • Δύο συστατικές επιστολές, κατά προτίμηση από μέλη ΔΕΠ. Οι συστατικές επιστολές είναι εμπιστευτικές και δεν επιστρέφονται.
  • Αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας.
  • Υπόμνημα μέχρι χίλιες (1000) λέξεις, στο οποίο αναφέρονται τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου και οι λόγοι για τους οποίους ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τις σπουδές του Δ.Π.Μ.Σ.
  • Αποδεικτικά άλλων προσόντων όπως πρόσθετα πτυχία ή μεταπτυχιακοί τίτλοι του/της υποψηφίου/-ας, επιπλέον ξένες γλώσσες.
  • Αποδεικτικά τυχόν ερευνητικής και συγγραφικής δραστηριότητα, ή/και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών.
  • Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίαςσυναφούς προς το πεδίο ειδίκευσης. Η επαγγελματική εμπειρία αποδεικνύεται με σχετικό πιστοποιητικό ή βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα.

Η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται ηλεκτρονικά με αποστολή email στη γραμματεία του προγράμματος με θέμα: (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ) ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ Δ.Π.Μ.Σ. ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, και συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά σας. Οι συστατικές επιστολές αποστέλλονται απευθείας στο e-mailτης γραμματείας mle@uom.edu.gr από το πρόσωπο που συστήνει την/-ον υποψήφια/-ο, χωρίς να παρεμβάλλεται το e-mail του υποψηφίου. Σε περίπτωση που υπάρχουν ήδη συστατικές επιστολές σε έντυπη μορφή σε κλειστό σφραγισμένο φάκελο, αυτές θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικά.

Σημαντική Σημείωση

Τα δικαιολογητικά θα γίνονται δεκτά σε ένα αρχείο PDF ανά δικαιολογητικό (Μέγιστος αριθμός δέκα (10) αρχεία PDF) χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο τους παρακάτω τίτλους :

  1. ΠΤΥΧΙΟ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ)
  2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ). Ακόμα και αν κατατεθεί το Παράρτημα Διπλώματος, ΔΕΝ αλλάζει ο τίτλος του δικαιολογητικού.
  3. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ)
  4. ΥΠΟΜΝΗΜΑ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ)
  5. ΑΓΓΛΙΚΑ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ)
  6. 2η  ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ)
  7. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ). Περιλαμβάνονται αποδεικτικά για ερευνητική δραστηριότητα, συμμετοχή σε σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες προγράμματα κινητικότητας κλπ, συγγραφή εργασιών (Μόνο η πρώτη σελίδα της εργασίας) και επιπλέον Μεταπτυχιακά Προγράμματα.
  8. ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ)
  9. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ)
  10. ΕΠΙΠΛΕΟΝ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ) Περιλαμβάνονται όλα τα επιπλέον δικαιολογητικά που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες συνενωμένα σε ένα PDF.

Δικαιολογητικά που θα αποσταλούν σε οποιαδήποτε άλλη μορφή δε θα λαμβάνονται υπόψη.  

Τα κριτήρια αξιολόγησης σύμφωνα με τονκανονισμό είναι:

  1. Γενικός βαθμός πτυχίου, με ανώτατο όριο τα τριάντα δύο (32) μόρια,
  2. Σχετικότητα πτυχίου με το αντικείμενο του ΔΠΜΣ, με ανώτατο όριο τα είκοσι οχτώ (28) μόρια,
  3. Προηγούμενη ερευνητική δραστηριότητα, με ανώτατο όριο δέκα (10) μόρια.
  4. Ενδεχόμενη συναφή επαγγελματική εμπειρία, με ανώτατο όριο δέκα (10) μόρια
  5. Προφορική συνέντευξη με ανώτατο όριο (20) μόρια.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενες/-οι μπορούν να απευθυνθούν στη Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ.  στο τηλέφωνο 2310 891 531, και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο e-mail: mle@uom.edu.gr ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη διεύθυνση http://mle.uom.gr. Η εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού στο γραφείο της γραμματείας, στο Ισόγειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Εγνατίας 156, Θεσσαλονίκη.

Ο Διευθυντής του Δ.Π.Μ.Σ. Δίκαιο και Οικονομικά

Σαρτζετάκης Ευτύχιος

Καθηγητής